lunes, 21 de diciembre de 2009

TALLER DE LECTURA

EL LECTOR

Autor Bernhard Schlink



Michel: Un adolescent que acaba de pasar una enfermetat i débil es ajudat per una dona quant es trobaba malament, li conta a la seua mare el que li habia pasat, va a casa d’ella a dur-li un ram de flors
Hanna,una persona adulta de trenta sis anys
Amb tota naturalitat ella començá a cambiarse la roba del treball,( es revisora de trenvies) ell observa embelesat, com es prepara per donar-se un bany, es trau les calçes, mira les seues cames, les anques, li cau la tovallola entre ells comença una relació eròtica.
Michel ,adolescent es la primera vegada que te relacions sexuals, i te ganes de exhibir la patent de virilitat que acaba d´adquirir, se enamora; pero la relació d´ella es desconcertant.
Es veuen totes les dies i sempre es un ritual, fer el amor, la duxa i ell comença a llegir-li llibres en veu alta fragments de Tolstoi,Dickens….
Un día els pares eixin de viatge i es queda sol en casa, la ínvita anar, ella observa cada racó, el despats del seu pare plens de llibres, pero no vol fer l´amor en casa d´ ell i van novament a la seua casa.
Tenen una ocasió de fer un viatge, clar ell es adolescent i sempre diu als pares mil raos amb el amics d´ estudi per a que no sapiguen res.
Estan en un hotel i Michel després de fer l´amor vol obsequiarla i surt al carrer, ella esta dormit per no preocupar-la le deixa una nota, quant torna esta boja, la reacció de ella es de violència, li pega una bufetada.
Pero Hanna desapareix i Michel continua el estudis de Dret. Pasen els anys y Michel acudix a un juí contra varies dones acusades de treballar en el camp de concentració nazi, del que eren guardianes, allí está Hanna. .
Qui és Hanna?. En aquell moment una desconeguda.Es sent desconcertat .
Seguint tot el proces es acusada de haber escrit el paper que sentenciaba a altres dones a la tortura, ella no replica a res, se considera culpable.
Michel, fa la seua vida, es casa , te una filla, se separa, pero sempre estan present les relaciones, el enamorament per Hanna.
Un día la directora de les presons es posa amb contacte amb Michel, ja que ella Hanna no te parents, es una anciana, esta apunt de conseguir el indult, li prega que li busque faena i casa en el exterior i cuide de ella, ha segut una dona molt especial el temps que ha estat a la presó.
Pasat els anys; a la fi va a vorer-la, esta irreconeguda “ olia a anciana”.
comença a enviar a la presó unes cintes en lectures de llibres , cosa que ella aprofita per ensenyarse a llegir, repetint en veu alta alló que escolta.
Hanna era analfabeta, per tant no habia pogut fer l´escrit que la condena, peró va preferir que la acusen de criminal avans de reconeixer que es analfabeta.
Por al riducul, era vanitosa, no velaba pels seus interesos, lluitava per la seua veritat, la seua justicia.
Habia lluitat sempre per no mostrar als altres del que era capas,sino per amagar de qué no era capaç.
El analfabetismo acaba marginant a la persona.
Ell ho te preparat per la seua eixida,li ho comunica i es despedeixen, al dia següent se la troben que sa suicidat en la celda.
La seua celda. Falta de llibertat esta plena de postes i coses referents a la natura, el aire, els ocells, els arbres.
En la presó habia segut amable i al mateix temps distant.
Quant algú ha deixat pasar el moment just, quant se ha negat masa temps a algo, o li ho han negat, eixi algo arriba tart, pero millor es tart que mai.

En el testament deixa una cantitat de diners a la filla de la única supervivent de la crema de l’iglesia per la que va ser juzgada i condenada. Michel va a entregar-lo, pero li aconsella que el done a una associació benèfica que es dedique a ensenyar a llegir i escriure .



Una historia de amor, la primera relació.
Horror, els camps de concentració.
De Pietat, el pes de la culpa.

Taller de lectura
Novembre 2009

No hay comentarios: